Zdravý a vyvážený jídelníček zajišťuje správnou výživu kostí, kloubů a tkání. Pro udržení a regeneraci zdravých kostí musíte svému tělu dodat potřebné látky, jako jsou: bílkoviny, tuky, uhlohydráty, vápník, fosfor, minerální látky, stopové prvky a vitamíny (přehled nejdůležitějších látek).
Přehled surovin, které prospívají lidem trpící artritidou a artrózou
Ovoce a zelenina
Doporučuji konzumovat čerstvou. Její vaření, konzervování podpůrné látky níčí. i
Ananas - obsahuje bromelin (protizánětlivě)
Banány obsahují zásobu draslíku, vlákniny a vitamínu C
Brokolice - beta-karoten, folát, železo a draslík
Celer a zázvor - působí protizánětlivě
Listová zelenina - beta-karoten, vápník, folát, železo a vitamín C
Beta-karoten: meruňky, manga, mrkev,
Vitamín C: najdete také v: červené a žluté papriky, kiwi, pomeranče, zelí...
Vitamín E: avokádo, ořechy, olivový olej...
Ryby
Především losos a tuňák obsahuje Omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Selen: v rybách, celozrnných výrobcích a vejcích.
Dále doporučuji pít dostatek tekutin (očistné čaje bez cukru)
Čeho byste se měli vyvarovat
Vyvarujte se konzumaci škodlivých tuků (omega-6 mastné kyseliny), které podporují záněty v těle. Najdete je v průmyslově zpracovávaných potravinách, sušenkách, kukuřičném a slunečnicovém oleji.