Zdroj: http://okloubech.cz/uvod/planovana-operace-nebo-uraz | Vydáno: 5.3.2019 | Autor: oKloubech.cz

Plánovaná operace nebo úraz?

Plánovaná operace nebo úraz?Patříte mezi pacienty, kteří se pod skalpel dostali plánovaně v předem hlášeném termínu nebo vás do rukou chirurgů či ortopedů přivedl pohyb ve špatný čas na špatném místě? Sportovní výkon nebo ledový chodník?

Tak nebo tak je bezprostředně společným zájmem vás pacientů i lékařů bezproblémové hojení pooperační rány. A všichni zúčastnění si také přejí, aby bylo v rámci možností rychlé a bezbolestné, i když motivace mohou mít různé.

Když se sejde operatérovo doporučení a pacientovo dodržování následné léčby, je půl úspěchu zaručeno.

Nejproblematičtější bývá vyladit představu o pooperačním klidu versus začátku rehabilitace. Lékaři oscilují mezi příliš aktivními a příliš línými operanty, kteří si tatáž slova vykládají velmi různě, takže zatímco pro jedny znamená už klid to, že se pohybují jen v rámci oddělení, druzí v podstatě hibernují. Nemluvě o technických typech, kteří si nechají přinést váhu, aby přesně odměřili pokyn ´zatěžovat asi na 50 %´.

Naštěstí urychlení hojení pooperačních ran a úrazů pomocí léku Wobenzym je v souladu s výkladem všech a dostatečně exaktní: 2x denně 7 tablet léku Wobenzym. Enzymy omezí otok, bolest a zrychlí hojivé procesy. Nasazují se obvykle dle pokynu lékaře s první stravou po operaci. Více na www.wobenzym.cz