Zdroj: http://okloubech.cz/uvod/chondropatie-poskozeni-chrupavky | Vydáno: 27.10.2015 | Autor: oKloubech.cz

Chondropatie - poškození chrupavky

Chondropatie - poškození chrupavkyCo znamená slovo chondropatie? K čemu dochází při tomto postižení?

Nejčastěji známá jako chondropatie pately - poškození chrupavky v oblasti čéšky.
Tento stav je nejčastější příčinou problémů v přední části kolenního kloubu.

Nejčastěji se projevuje bolestmi v oblasti čéšky a nečekaným podlomením kolene. Velké množství lidí tento problém trápí, aniž si to uvědomují. Stačí několika hodinová procházka v lese a cítíte nepříjemnou bolest v oblasti pod čéškou. Nebo poznáváte ten moment, kdy v leže či v sedě vám nepříjemně tuhne a bolí koleno?

Chondropatie vzniká buď:

  1. genetickými předpoklady (snížená odolnost kloubů) nebo
  2. trauma - nadměrným přetížením/úrazem kloubu. Například: Při přímém nárazu na patelu (čéšku), kde dojde k poškození chrupavky.

V postiženém místě dochází k patologickým změnám v hluboké vrstvě chrupavky. Pokud se kloub nadále namáhá, tak deformace dále postupuje.
Míra poškození se dělí na 5 stupňů. Kdy nejvyšší stupeň znamená poškození chrupavky až na kost.

Kdo bývá nejčastěji postižen?

Chondropatie trápí nejčastěji lidi trpící nadváhou a aktivní sportovce ve věku kolem 17 až 30 let.

Léčba chondropatie

Léčba chondropatie je poměrně obtížná. Nejčastěji se provádí ultrazvuková či magnetická rehabilitace a aplikace injekcí s kloubní výživou. V případě velkého poškození chrupavky dochází k náhradě kloubních ploch či celého kloubního kloubu. Předcházet dalšímu poškození lze za pomocí rehabilitace - posilování stehenního svalu. Ideální sport je plavání, jízda na kole (relaxační).

Velmi podstatným faktorem je snížení (optimalizace) tělesné hmotnosti. Vyhnutí se činnostem, pří kterých se nadměrně zatěžují kolena (běh po tvrdém povrchu, nošení těžkých břemen, klečení). Doporučuji nosit kvalitní obuv s odpruženou podrážkou.