Zdroj: http://okloubech.cz/uvod/co-jist-pro-zdrave-klouby | Vydáno: 29.4.2015 | Autor: oKloubech.cz
Optimální jídelníček pro zdravé klouby.
Bolest kloubů je mezi lidmi hodně podceňována, přitom pokud se zanedbají příznaky nemoci a nezasáhne se včas, může se bolest zhoršovat a postupně můžou bolestivé klouby omezovat pohyblivost pacienta, přičemž jednou z častých příčin bolesti je revmatoidní artritida. Jednou z možností, jak zdraví ovlivnit, je složení jídelníčku, proto se vyplatí vědět, co jíst pro zdravé klouby, o čemž také píše tento magazín o zdraví.
Mnoho lidí stále v dnešní době netuší, že zásadní prevence proti vzniku revma, jak se též revmatoidní artritidě zkráceně přezdívá, neexistuje. Proto jedinou zbraní v boji proti bolesti kloubů zůstává kvalitní výživa, a to jak v pozitivním slova smyslu, kdy se některé potraviny doporučují, tak v negativním, kdy je lepší kvůli kloubům určitou stravu vyřadit.
Z jídelníčku je při bolestech kloubů způsobených revmatismem vhodné vyřadit potraviny, jenž obsahují kyselinu arachidonovou, konkrétně se jedná např. o vejce, které ji obsahují nebo vepřová játra a sádlo.
Vhodné je vyhledávat potraviny, které obsahují následující látky:
Z toho tedy vyplývá, že výborné jsou mořské druhy ryb (např. tuňák, makrela, ale i losos), dále ořechy, zejména vlašské, olivový olej, zelenina, mléko a mléčné produkty, přičemž u mléčných výrobků je lépe preferovat polotučné, jenž jsou kvalitnější co do obsahu důležitých látek než nízkotučné – plnotučné by byly vhodné také, ale zde je zase problém s větší pravděpodobností přibírání na tělesné váze, což kloubům obecně neprospívá.
Celkově se ukazuje, že pro kloubní potíže způsobené revmatoidním onemocněním je vhodnější středomořská strava, než klasická česká kuchyně, proto pokud nechcete „vyzobávat“ jednotlivá doporučení, zkuste celkově přejít na způsob středomořského stravování a uvidíte, co to s vaší nemocí udělá.