Zdroj: http://okloubech.cz/uvod/nebezpeci-sedaveho-zamestnani | Vydáno: 6.3.2015 | Autor: oKloubech.cz

Nebezpečí sedavého zaměstnání

 Nebezpečí sedavého zaměstnání Trápí Vás bolest kloubů, zad a svalů? Jste často unavení a podráždění? Přibrali

Máte sedavé zaměstnání? Trávíte v této pozici déle než 6 hodin v kuse? Jste ideální adept na vznik chronického onemocnění.

Při dlouhém sezení dochází ke zpomalení prokrvování těla. Z toho plyne, že se cítíte více unavení, bolí Vás hlava, zvyšuje se riziko vzniku hemeroidů, atrofují (dochází k úbytku) se hluboké svaly zad, a hlavně přestávají se dostatečně "vyživovat" klouby (snižuje se hustota kostní tkáně).

Další riziko sedavého zaměstnání:

Syndrom karpálního tunel - vzniká při nadměrném přetěžování zápěstí (práce na klávesnici). Jeho projevy jsou: brnění a ztuhlost. Řešení je v podobě zakoupení ergonomické myši, klávesnice. Optimalizace posedu. Provádění cviků na protažení zápěstí a prstů.

Prevence

Při sedavém zaměstnání je potřeba si minimálně každou hodinu zacvičit. Stačí několikaminutové protažení celého těla. Dojde, tak k "promazání" kloubů, okysličení těla... Nezapomeňte na větrání (čerstvý vzduch) ovšem vyhněte se průvanu, který spíše ublíží. Je důležité si hlídat váhu a optimalizovat jídelníček.

Nejvhodnější pohybové aktivity pro lidi se sedavým zaměstnáním

Jak dlouho cvičit, když máme sedavé zaměstnání? Existuje jednoduchý výpočet. 1 hodinu sezení kompenzujte 10 minutami cvičení.
Jako ideální sport lze považovat: plavání, jízda na kole, nordic walking, jóga... Každá pohybová činnost musí být zvolena s ohledem na Váš zdravotní stav
Při sezení a pokud to možnosti dovolují, Vám doporučuji průběžně měnit polohu během sedu (nohy, záda). Ideální je pořízení ergonomické židle, balančního míče... Zapojíte, tak více zádové a břišní svaly.